Titlul proiectului: ECO-START Întreprinderi Sociale Sustenabile
Cod SMIS:316246
Beneficiar: ADAF-Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin
Data de incepere: 01.10.2024
Perioada de implementare: 01.10.2024 - 31.03.2027
Valoarea totala: 14.891.124,80 lei
Surse de finantare: Cheltuieli totale nerambursabile: 14.891.124,80 lei ;
SCOP:
Scopul proiectului vizeaza cresterea investitiilor atat in capitalul uman din zonele rurale prin formare profesionala, cat si in achizitii de echipamente, servicii in domenii de activitate cu valoare adaugata, capabile sa creeze locuri de munca pentru persoane vulnerabile si sa contribuie la promovarea si respectarea valorilor si principiilor economiei sociale de a servi, interesului general sau interesului unei comunitati prin orientarea profitului catre masuri sociale in beneficiul comunitatii sau al unor persone cu nevoi speciale.
Obiectivul general al proiectului vizează:
Dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea de 34 intreprinderi sociale in mediul rural din regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, respectiv in judetul Ilfov si prin imbunatatirea competentelor antreprenoriale in economia sociala a unui numar de 132 persoane din mediul rural, dezvoltarea de activitati independente si imbunatatirea accesului pe piata muncii pentru persoane aflate in cautarea unui loc de munca si persoane inactive prin crearea de 145 locuri de munca dintre care 41 locuri vor fi persoane vulnerabile din mediul rural.
Grupul tinta:
OBIECTIVE SPECIFICE:
OS1- Informarea a 250 persoane din comunitati rurale in regiunea Bucuresti-Ilfov prin 15 campanii de informare cu prezenta fizica cu 15-20 participanti si on-line prin socialmedia.
OS2 – Identificarea, selectia, recrutarea si mentinerea unui GT format din 132 persoane care intentioneaza sa infiinteze o intreprindere sociala in mediul rural, dintre care 20 persoane de etnie roma (15,15% din GT) si 27 persoane (20,45% din GT total) din categoria persoanelor vulnerabile, pentru a participa la cursurile de formare profesionala si activitatile de consiliere pentru dobandirea de noi informatii si cunostinte in antreprenoriatul social, prin activarea potentialului antreprenorial al grupurilor
OS3- Dezvoltarea competentelor in domeniul antreprenoriatului social prin participarea a 132 persoane la cursul de formare profesionala „Antreprenor in economia sociala”/ Manager de intreprindere sociala si certificarea unui numar de 106 (80,30% din GT total) participanti la curs.
OS4 - Acordarea de sprijin pentru 132 persoane pentru dezvoltarea capacității și abilităților în diferite domenii relevante ale intreprinderilor sociale si antreprenoriatului de afaceri, ținând cont de nevoile identificate ale grupului țintă.
OS5 – Selectia de 34 planuri de afaceri finantate prin ajutorul de minimis pentru infiintare si functionare de intreprinderi sociale in mediul rural de catre un juriu de 3 experti individuali.
OS6 – Furnizarea servicilor personalizate de consiliere pentru 34 de beneficiari de finantare nerambursabila in mediul rural si 8 planuri de rezerva pentru dobandirea de cunoastinte si informatii privind economia sociala, antreprenoriatul social si procedurile de infiintare a intreprinderilor sociale;
OS7 – Infiintarea de 34 persoane juridice, autorizate si inregistrate la Registrul Comertului cu sediul in mediul rural, dabandind personalitate juridica de intreprinderi sociale.
OS8 – Semnarea contractelor de subventie de catre administratorul schemei de antreprenoriat si beneficiarul ajutorului de minimis, distribuite pe categorii de subventii, astfel: - 28 de intreprinderi sociale cu o finantare nerambursabile de 297.828 lei (echivalent 60000 euro la cursul de 4,9638 lei/euro), cu 4 angajati dintre care 1 angajat din categoria de persoane vulnerabile - 3 intreprinderi sociale cu o finantare nerambursabila de 397104 lei (echivalent 80000 euroo), cu 5 angajati dintre care 2 angajati persoane vulnerabile; - 3 intreprinderi sociale cu o finantare nerambursabila de 496380 lei (echivalent 100000 euro), cu 6 angajati dintre care 3 angajati persoane vulnerabile.
OS9 – Decontarea ajutorului de minimis catre 34 de intreprinderi sociale prin maxim 3 transe, prima transa de maxim 50% din valoarea subventiei.
OS10 – Crearea de minim 145 locuri de munca in mediul rural dintre care minim 41 locuri de munca (32,58% din total GT) vor fi ocupate de persoane de etnie roma si personae din categoria grupurilor vulnerabile.
OS11- Monitorizarea activitatii celor 34 de intreprinderi sociale pe o durata de 14 luni dupa semnarea contractului de subventie dar nu mai mult de 18 luni, in sensul dezvoltarii si nu doar al supravietuirii pe piata, precum și a atingerii tuturor rezultatelor asumate prin proiect, cu acordarea unei atenții deosebite menținerii locurilor de muncă create, precum și funcționalității întreprinderilor create.
OS12 –Constientizarea GT privind implementarea temelor orizontale egalitatea de sanse intre femei si barbati, nediscriminarea, accesabilitatea persoanelor cu handicap in contextul adoptarii Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si a Conventiei ONU pentru accesibilitatea persoanelor cu handicap, prin module incluse in cursurile acreditate, prezentarea temelor in campaniile de informare si promovare, elaborarea si diseminarea pe scara larga a unui flyer cu prezentarea documentelor internationale mentionate. Constientizarea GT privind utilizarea eficienta a resurselor , protectia mediului, aplicarea principiului „Poluatorul plateste”
OS13 – Monitorizarea activitatii a 34 de intreprinderi sociale in perioada de sustenabilitate asumata pe o perioada de 13 luni dupa finalizarea implementarii intreprinderii, asigurarea mentinerii atestatului de intreprindere sociala si a numarului de locuri de munca asumate prin planul de afaceri.
OS14 Asigurarea masurilor de informare si publicitate cu respectarea regulilor prevazute in capitolul „Informare si publicitate” din Ghidul solicitantului conditii generale POIDS 2021-2027 si asigurarii vizibilitatii proiectului si a sursei de finantare FSE+
OS15 - Asigurarea unui management corespunzator al proiectului pe 30 luni de implementare si 13 luni de sustenabilitate cu scopul asigurarii indeplinirii tuturor indicatorilor si obligatiilor asumate prin cererea de finantare si indeplinirea indicatorilor de realizare si de rezultat.
REZULTATE PROIECT
R1 – 250 persoane din mediul rural constientizate si informate prin 15 campanii de informare cu prezenta fizica organizate in localitati rurale si o campanie prin social media avand drep scop promovare larga a proiectului si a conceptului de economie sociala, identificarea persoanelor interesate sa participe la proiect si sa infiinteze o intreprindere sociala cu finantare nerambursabila, inclusiv din randul etniei rome, somerilor, persoanelor inactive si a persoanelor din grupuri vulnerabile, prezentarea beneficiilore individuale si de grup prin participare la proiect, modalitatea de inscriere in GT.
R2 – 132 persoane cu domiciliul in mediul rural care intentioneaza sa infiinteze o intreprindere sociala in localitati rurale, vor fi identificate, selectate si mentinute in GT pentru activitatile de sprijin pentru dezvoltare planuri de afaceri, dintre care 20 persoane de etnie roma si 27 participanti din categoria persoanelor vulnerabile.
R3 132 participanti din GT care sunt asistati in programe de dezvoltare competente antreprenoriale in economia sociala prin participarea la cursul de specializare „Antreprenor in economia sociala” (96 participanti) si „Manager de intreprndere sociala (36 participanti), din totalul de participanti, 106 participanti vor fi certificati (peste 80% din GT).
R4 – 132 participanti asistati prin activitati de consiliere si dobandirea cunostintelor si abilitatilor pentru dezvoltarea de planuri de afaceri.
R5- 34 de planuri de afaceri selectate pentru finantare nerambursabila si 8 planuri de rezerva.
R6 – 34 de beneficiari de finantare nerambursabila si 8 participanti cu planuri de rezerva vor beneficia de servicii personalizate de consiliere pentru dobandirea de cunoastinte si informatii privind economia sociala, antreprenoriatul in intreprinderi sociale si procedurile de infiintare a intreprinderilor sociale.
R7 – 34 intreprinderi sociale in mediul rural, infiintate in cadrul proiectului, beneficiare de ajutor de minimis, care au dobandit personalitate juridica prin autorizarea si inregistrarea la Registrul Comertului.
R8- 34 de contracte de subventie semnate de administratorul schemei de minimis si beneficiarul ajutorului de minimis, distribuite pe categorii de subventii, astfel: 28 intreprinderi sociale cu o finantare nerambursabila de 297828 lei, 3 intreprinderi sociale finantate cu 397104 lei si 3 intreprinderi sociale finantate cu 496.380 lei.
R9 – 34 de intreprinderi sociale finantate prin ajutorul de minimis prin maxim 3 transe , prima transa de maxim 50% din valoarea subventiei.
R10. 145 de locuri de munca create in mediul rural din regiunea de implementare, dintre care minim 41 locuri de munca ocupate de persoane vulnerabile din mediul rural, angajate la intreprinderile sociale infiintate in cadrul proiectului.
R11 – 34 intreprinderi sociale monitorizate pe o perioada de 14 luni dupa semnarea contractului de subventie dar numai mult de 18 luni, pentru asigurarea dezvoltarii intreprinderii, cheltuirea corecta a ajutorului de minimis, realizarea indicatorilor, mentinerea atestatului intreprinderii sociale si a locurilor de munca asumate prin planul de afaceri aprobat.
R12- 132 participanti in GT constientizati privind implementarea temelor orizontale egalitatea de sanse intre femei si barbati, nediscriminarea, accesabilitatea persoanelor cu handicap in contextul adoptarii Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si a Conventiei ONU pentru accesibilitatea persoanelor cu handicap.
R13 – 34 de intreprinderi sociale monitorizate in perioada de sustenabilitate pe o perioada de 13 luni dupa finalizarea implementarii proiectului, mentinerea atestatului social si a locurilor de munca asumate prin planul de afaceri.
R14 Promovarea si publicitatea proiectului pe durata de 30 luni de implementare a proiectului, asigurarea vizibilitatii proiectului si a sursei de finantare FSE+.
R15 – Un management corespunzator al proiectului pe o durata de 30 luni de implementare si 13 luni de sutenabilitate.
Activitati
Activitate: A1. Sprijin pentru înființarea de noi întreprinderi sociale
A1.1 Campanie de informare cu privire la acțiunile derulate în cadrul proiectului
A1.2 Selectia grupului tinta
A1.3 Dezvoltarea competentelor antreprenoriale prin participarea la programe de formare specifice sectorului economiei sociale
A1.4 Dezvoltarea cunostiintelor /abilitatilor tehnicoeconomice si juridice privind infiintarea de intreprinderi sociale prin servicii de consiliere/consultanta in economie sociala
A1.5.Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finantate
A1.6 Furnizarea serviciilor de consiliere si consultanta castigatorilor planurilor de afaceri
A1.7 Infiintarea si demararea functionarii intreprinderilor selectate
Activitate: A2- Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționării întreprinderilor sociale
A2.1. Decontarea sumelor aferente implementarii planurilor de afaceri selectate
A2.2 Monitorizarea funcționării și dezvoltării entităților de economie sociala finanțate
Activitate: A3. Activitati transversale
A3.1 Managementul proiectului
A3.2 Suport pentru activități transversale – cheltuieli indirecte
Activitate: A4 Informare si publicitate
A4.1 Informare si publicitate
"> Înscrie-te acum în acest proiect și descoperă noi oportunități de dezvoltare! Este șansa de a învăța lucruri noi, de a avansa pe plan profesional. Fa primul pas, apasă pe linkul de inscriere!